اکسیژن ساز چیست و انواع کاربردهای آن
اکسیژن یکی از حیاتیترین عناصر روی زمین است که ادامهی زندگی انسان بدون آن ممکن نیست. اکسیژن به همراه دیگر گازها مانند گاز نیتروژن، هیدروژن و دیگر گازها در هوا وجود دارد. از این میان تنها 21٪ هوای محیط به اکسیژن اختصاص دارد. بنابراین در هنگام تنفس، بسیاری از گازهای دیگر مانند نیترژن نیز به درون ریههای ما راه پیدا میکنند.
اما بیمارانی که مشکل تنفسی دارند، نمیتوانند به آسانی از اکسیژن هوای محیط به همراه سایر گازها استفاده کنند؛ بلکه آنها به اکسیژن خالص نیاز دارند. به همین دلیل است که انواع دستگاه اکسیژن ساز اختراع شده و در خدمت جامعه پزشکی قرار گرفته است. در ادامه به بررسی ماهیت این دستگاهها و کابردهای آنها خواهیم پرداخت.
اکسیژن ساز چیست و چه کاربردی دارد؟
منظور از اکسیژن ساز، دستگاه اکسیژن ساز «Oxygen Concentrator» است؛ این دستگاه وسیلهای است که میتواند اکسیژن محیط اطراف را به یک اکسیژن قابل مصرف برای بیماران تنفسی مختلف تبدیل کند. بیمارانی که غلظت اکسیژن خون آنها پایینتر از حد نرمال است، برای جبران اکسیژن موردنیاز بدن خود از دستگاه اکسیژن ساز استفاده میکنند.
البته این دستگاهها انواع مختلفی دارند و پزشک متخصص فرد، پس از بررسی دقیق وضعیت بیمار خود، نوع مناسب از این دستگاه را برای وی تجویز میکند. اکسیژن سازها بهصورت مداوم میتوانند به غلیظسازی اکسیژن محیط پرداخته و مورد استفاده بیماران تنفسی هم در محیطهای درمانی و بیمارستانها و هم در منازل به کار گرفته شوند. بهصورت کلی هدف از ساخت این دستگاه، رفع کمبود اکسیژن در بیماران تنفسی است!

نحوه عملکرد اکسیژن ساز
بهصورت کلی حدود 78 درصد نیتروژن و 21 درصد اکسیژن در هوا وجود دارد. حدود یک درصد دیگر هوا نیز به سایر گازها مانند هیدروژن، آمونیاک، هلیوم و …. اختصاص دارد. اما با توجه به حجم بسیار بالای نیتروژن موجود در هوا، کار اصلی دستگاههای اکسیژن ساز، جدا کردن این گاز از اکسیژن است. به همین خاطر دستگاه اکسیژن ساز با کمپرس کردن هوای محیط اطراف خود (هوای موجود در اتاق) به مخازن زﺋولیت «Zeolite» که یک نوع ماده معدنی با خاصیت جذب بالا است، نیتروژن موجود در هوا را تحت شرایطی خاص جدا کرده و اکسیژن خالص مدیکال که به آن اکسیژن پزشکی هم گفته میشود، تبدیل میکند. معمولاً غلظت اکسیژن پزشکی که توسط دستگاه اکسیژن ساز تولید میشود، بالای 90% است!
انواع دستگاه اکسیژن ساز
همانطور که گفته شد، اکسیژن سازها انواع مختلفی دارند. به طوریکه دو نوع کلی از نظر ظاهری و وزن این دستگاهها به قرار زیر هستند:
- دستگاه اکسیژن ساز ثابت
- دستگاه اکسیژن ساز پرتابل (قابل حمل)
اکسیژن سازهای ثابت اندازه بزرگتری دارند، به برق مستقیم وصل میشوند و جابهجایی آنها کمی دوشوار است؛ اما اکسیژن سازهای پرتابل وزن سبکی دارند، به جز برق مستقیم میتوانند با باتری نیز کار کنند و بهراحتی میتوان آنها را جابجا کرد. اما هردوی این دستگاههای ثابت و پرتابل از نظر ظرفیت میتوانند انواع دیگری داشته باشند. بنابراین در بررسی انواع دستگاه اکسیژن ساز از نظر ظرفیت نیز میتوان موارد زیر را نام برد:
- اکسیژن ساز 3 لیتری
- اکسیژن ساز 5 لیتری
- اکسیژن ساز 8 لیتری
- اکسیژن ساز 10 لیتری
اغلب پزشکان مقدار اکسیژن موردنیاز بیماران را با واحد لیتر در دقیقه «(L/m (Liter Per Minute» در نسخه آنها تجویز میکنند. بنابراین وقتی گفته میشود به اکسیژن ساز 8 لیتری نیاز است، منظور اکسیژن سازی است که قابلیت تولید 8 لیتر اکسیژن در دقیقه داشته باشد!
آیا اکسیژن ساز همان کپسول اکسیژن است؟
تا به اینجا متوجه شدیم که دستگاه اکسیژن ساز چیست؟ و چه کاربردهایی دارد. اما ممکن است برخی از افراد تصور کنند که دستگاه اکسیژن ساز همان کپسول اکسیژن است. چراکه هردوی این گزینهها برای بیماران تنفسی مورد استفاده قرار میگیرند. اما این دو یکی نیستند. کپسول اکسیژن دارای مقدار خاصی از اکسیژن در مخزن خود است که پس از استنشاق توسط بیمار، تمام میشود. اما دستگاه اکسیژن ساز خود اکسیژن هوای محیط را میگیرد و آن را تبدیل به اکسیژن خالص میکند و نگرانی از بابت تمام شدن ظرفیت آن وجود ندارد!
آیا دستگاه اکسیژن ساز قابل تعمیر است؟
خوشبختانه دستگاههای اکسیژن ساز قابل تعمیر هستند. درواقع خدمات تعمیر اکسیژن ساز در تهران و تعمیر اکسیژن ساز در کرج در مورد انواع مدل اکسیژن سازها، چه اکسیژن ساز خانگی و چه اکسیژن ساز بیمارستانی انجام میشود. یعنی شما در صورت جستوجوی چنین عباراتی میتوانید مراکز تعمیر اکسیژن ساز را بیابید:
- تعمیر اکسیژن ساز خانگی
- تعویض زئولیت دستگاه اکسیژن ساز
- تعمیر کمپرسور و شیر برقی
- تعمیر اکسیژن ساز در تهران
- تعمیر اکسیژن ساز در کرج
شما چه در تهران و چه در کرج زندگی کنید، میتوانید تعمیر اکسیژن ساز خانگی خود را به مرکز «کرج طب» بسپارید. کرج طب با کادر متخصص خود قادر به تعمیر انواع اکسیژن سازهای ثابت و پرتابل با هر ظرفیتی است.
انواع برند اکسیژن ساز
اکسیژن سازها با برندهای مختلفی در بازار عرضه شدهاند که از جمله آنها میتوان چنین برندهایی را نام برد:
- اکسیژنساز یویو «Yuyue»
- اکسیژنساز یوول «Yuwell»
- اکسیژنساز لانگفین «Longfian»
- اکسیژنساز مکسی «Maxy»
- اکسیژنساز کانسانگ (دین مد) «Dynmed»
- اکسیژنساز زنیت مد «Zenith Med»
- اکسیژنساز سیمد «Sysmed»
- اکسیژنساز هایکونب «Hikoneb»
- اکسیژنساز اکساز «Oxas»
- اکسیژنساز سوشیا «Soshia»
- اکسیژنساز اکسیژن پلاس «Oxygenplus»
- اکسیژنساز ایامجی «EMG»
- اکسیژنساز ایامجی پورو «EMG-Puro»
- اکسیژنساز جیبیای «GBA»
- اکسیژنساز اکیومد «Accumed»
- اکسیژنساز لانگفی «LongFei»
- اکسیژنساز ویژن ایر «VisionAire»
- اکسیژنساز ایرسپ «Airsep» (مدل الیت «Elite»)
- اکسیژنساز نایدک «Nidek»
- اکسیژنساز نایدک مدل نوا «Nuvo»
- اکسیژنساز یاسی «Yasee»
- اکسیژنساز فیلیپس «Philips»
- اکسیژنساز رسپیرونیکس «Respironics»
- اکسیژنساز دویلبیس «Devilbiss»
میبینید که برندها و مدلهای مختلفی از اکسیژن سازهای ایرانی و خارجی در بازار وجود دارند. هرکدام از آنها در صورت خرابی قابلیت تعمیر دارند. به همین خاطر شما میتوانید برای تعمیر اکسیژن ساز خود از هر نوعی که دارید، روی خدمات تعمیراتی لوازم پزشکی کرج طب حساب کنید.
در کرج طب چه نوع تعمیراتی برای اکسیژن ساز صورت میگیرد؟
در کرج طب «Karaj MED» انواع تعمیرات لوازم پزشکی بیمارستانی و خانگی صورت میگیرد. از جمله خدماتی که در کرج طب صرفاً برای اکسیژن سازها انجام میشود، میتوان موارد زیر را نام برد:
تعمیر کمپرسور اکسیژن ساز
تعمیر برد اکسیژن ساز
تعمیر اکسیژن ساز برندهای مختلف
تعویض زئولیت اکسیژن ساز
تعمیر اکسیژن ساز چینی
تعمیر اکسیژن ساز آمریکایی
تعمیر اکسیژن ساز ایرانی
تعمیر اکسیژن ساز تایوانی
تعمیر اکسیژن ساز ترکیهای
تعمیر اکسیژن ساز آلمانی
تعمیر اکسیژن ساز 3 لیتری
تعمیر اکسیژن ساز 5 لیتری
تعمیر اکسیژن ساز 8 لیتری
تعمیر اکسیژن ساز 10 لیتری
میبینید که تعمیر تمامی برندها یا ظرفیتهای مختلف در کرج طب صورت میگیرد. البته برندهای برتر اکسیژن ساز بهصورت مستقیم از کرج طب نیز قابل خریداری است. بنابراین اگر قصد خرید اکسیژن ساز یا تعمیر آن را دارید، در هر صورت میتوانید به کرج طب مراجعه نمایید.