نگهداری از میکروسکوپ

ما در این مطلب به مبحث نگهداری از میکروسکوپ می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود. در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

نگهداری از میکروسکوپ

جهت استفاده و نگهداری بهتر نمونه ها میکروسکوپی لطفا به نکات زیر توجه کنید:

  1-هنگام شروع کار با میکروسکوپ برای مشاهده لام ها از تنظیم بودن و تمیز بودن لنز ها و شیشه منبع نور مطمئن شوید.

 2-قبل از گذاشتن لام زیر میکروسکوپ یک دستمال نرم و تمیز و خشک به آرامی روی لام و لامل بکشید تا گرد و خاک و اثر انگشت احتمالی قبلی پاک شود.

اصلا از دستمال کاغذی، پنبه و الکل خالص برای تمیزکردن لنز های میکروسکوپ و لام استفاده نکنید.

3- به باز یا بسته بودن دیافراگم نور میکروسکوپ دقت کنید، بعضی از نمونه ها با دیافراگم بسته و بعضی با دیافراگم باز بهتر دیده می شوند.

4-بعد از گذاشتن لام در محل آن در میکروسکوپ به قانون مشاهده با لنز دقت کنید یعنی اول محل احتمالی نمونه را با لنز ۴ پیدا کرده بعد با استفاده از بقیه لنز ها به بزرگ نمایی نمونه بپردازید.

بیشتر بخوانید:تعمیر دستگاه ECG 

5-لطفا توجه کنید و وقتی که نیاز به استفاده از روغن ایمرسیون برای مشاهده بعضی نمونه ها دارید فقط یک قطره روغن و فقط  روی لامل به آرامی بچکانید و بعد از تمام شدن کار حتما روغن را با دستمال خشک کنید چون اگر روغن روی لامل باقی بماند به مرور زمان از لامل و چسب عبور کرده به نمونه آسیب می رساند.

6-جهت مشاهده لام هایی با نمونه برجسته، فاصله لنز با لامل و نمونه را رعایت کنید. اصولا برای مشاهده چنین نمونه هایی لنز ۴ و ۱۰ کافی است.

7-لام های میکروسکوپی را در تمام مدت نگهداری و استفاده در آزمایشگاه یا کلاس درس در جای خشک و تا حدی خنک و دور از تابش نور آفتاب نگهداری کنید.

8- از نگهداری جعبه های دارای لام های میکروسکوپی در مجاورت مواد شیمیایی پرهیز کنید، گاز ناشی از بعضی مواد شیمیایی مورد مصرف در آزمایشگاه ها فاقد رنگ و بو و در عین حال دارای خاصیت خورندگی می باشند.

9-لطفا لام ها را در جعبه های مخصوص آن ها نگهداری کنید و از قرار دادن لام ها روی هم یا چسبیده به هم پرهیز کنید.

10-بهترین نحوه نگهداری لام ها در جعبه لام و به صورت عمودی می باشد.

نحوه مراقبت و نگهداری از میکروسکوپ نوری

گرد و غباری که به سطح اجزای نوری ضد گرد و غبار می ریزد نه تنها بر عبور نور تأثیر می گذارد بلکه بعد از تقویت توسط سیستم نوری لکه بزرگی ایجاد می کند.

ریزش گرد و غبار و شن به قطعات مکانیکی هم باعث بالا رفتن سایش و انسداد حرکتی می شود که خیلی مضر است.

محفظه میکروسکوپ باید در 1 تا 2 کیسه سیلیکاژل به عنوان یک مواد خشک کننده قرار داده شود.

از انبساط و انقباض حرارتی ناشی از عدسی چسب باز و افتادن پرهیز کنید.

به خاطر همین، میکروسکوپ بیولوژیکی باید در مکانی خشک، خنک، عاری از گرد و غبار و بدون خوردگی قرار گیرد.

بعد از استفاده، بلافاصله آن را پاک کنید و روی آن را با یک پوشش ضد گرد و غبار و تنفس بپوشانید یا در کیف قرار دهید.

وقتی که میکروسکوپ استفاده نمی شود، آن را با یک پوشش پلاستیکی بپوشانید و آن را در جای خشک نگهداری کنید تا از گرد و غبار و کپک زدن جلوگیری شود.

عدسی شیئی و چشمی را در ظرفی مثل خشک کن نگهداری کنید و از مقداری مواد خشک کن پیشگیری کنید.

مثل اسید سولفوریک، اسید هیدروکلریک، قلیایی قوی.

قطعات پلاستیکی: یک پارچه نرم آغشته به آب را می توان تمیز کرد. از حلال های آلی  استفاده نکنید. چون باعث خوردگی ماشین آلات و رنگ می شود و باعث آسیب می شود.

تمیز کردن لنز تعمیر و نگهداری سیستم نوری بعد از استفاده با یک پارچه تمیز و نرم به آرامی چشمی و لنز شیئی را پاک کنید.

لنزهای متمرکز و بازتابنده باید تمیز شوند. لکه های سرسخت بیشتری وجود دارد، می توان از پنبه چربی زدای الیاف بلند یا پارچه نخی تمیز آغشته به کمی دی متیل ابله یا محلول تمیزکننده لنز استفاده کرد و بعد با یک نرم تمیز خشک کنید.

بیشتر بخوانید:تعمیر فشارسنج

تمیزسازی بدنه میکروسکوپ

  •  این کار را باید به وسیله یک بروس کوچک انجام بدهید. بعد از پاکسازی روغن و آلودگی، بدنه میکروسکوپ باید به وسیله یک محلول شامل ۹۵ درصد اتانول و ۵ درصد آب مقطر پاک شود. توجه کنید که این محلول برای پاکسازی قسمت‌ های نوری مناسب نیست.
  • قسمت‌ هایی که مکانیسم‌ های تنظیم کننده دارند مثل پیچ‌ های تنظیم کننده ماکرو و میکرو، کندانسور و صفحه میکروسکوپ باید برای نرم حرکت کردن مرتب با روغن موتور روغن کاری شوند.

مراقبت‌های ضد قارچی

اگر این تجهیزات به‌ طور کامل حفاظت نشوند ممکن است در یک زمان کوتاه فایده خود را از دست بدهند.

دستورالعمل‌های مراقبتی زیر در پیشگیری از رشد قارچ‌ ها موثر هستند:

  • شب‌ ها میکروسکوپ را در جعبه‌ ای که به یک لامپ الکتریکی زیر ۴۰ وات مجهز شده باشد، نگهداری کنید. جعبه هم باید چند سوراخ داشته باشد تا اجازه دهد هوا در گردش باشد.
  • اگر استفاده از جعبه همراه با لامپ الکتریکی ممکن نیست، به‌ عنوان یک پیشنهاد دیگر از یک عامل خشک‌ کننده مثل ژل سیلیکون یا برنج می‌ توانید استفاده کند.

بیشتر بخوانید:سرویس دستگاه اکسیژن ساز در کرج

درباره کرج طب

کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 به‌صورت حرفه‌ ای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.

به طوری‌که پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفه‌ای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره می‌گیرد.

البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاه‌ها است. این موضوع سبب می‌شود تا کرج طب به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.

کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گسترده‌ ای دارد. به طوری‌که این مرکز می‌تواند خدمات خود در کلیه زمینه‌های زیر را ارائه کند:

هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.

وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود.

در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.


  • تعمیر اتوکلاو
  • تعمیر اکسیژن‌ ساز
  • تعمیر بخور سرد و بخور گرم
  • تعمیر الکتروشوک
  • تعمیر رطوبت سنج