طرز استفاده از دستگاه ECG

ما در این مطلب به مبحث طرز استفاده از دستگاه ECG میپردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود. در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

طرز استفاده از دستگاه ECG

دستگاه نوار قلب یکی از پرکاربردترین دستگاه های مورد استفاده در تشخیص بیماری ها در علوم پزشکی می باشد.

بیشتر بخوانید:کاربرد بای پپ

بیماری های قلبی

یکی از مهم ترین نکات این ابزار تشخیصی، قرار دادن صحیح لیدهای ECG بر روی بدن بیمار است تا بتوان آن ها را به درستی تفسیر کرد. قرار دادن نادرست لیدهای الکتروکاردیوگرام (نوار قلبی) منجر به تشخیص و تفسیر اشتباه بیماری و در نهایت مدیریت و درمان اشتباه بیمار می شود.

مطالعات نشان داده‌اند که حتی 20 تا 25 میلی‌متر نابجای سرب ممکن است باعث تغییرات بالینی قابل توجه و بالا رفتن قطعه ST در نوار قلب شود (این یافته یکی از یافته‌های مهم در سکته قلبی یا حمله قلبی است). مقاله به موضوعات زیر می پردازد:

  • نحوه اتصال سیم های قفسه سینه (نوار قلب) در نوار قلب قدامی
  • نحوه اتصال لیدهای عضو ECG در نوار قلب قدامی
  • نوار قلب خلفی
  • نوار قلب سمت راست

قبل از اینکه به محل اتصال لیدهای ECG برویم، علائم مهم مانند خط زیر بغل، خط میانی ترقوه و ارتباط آنها با فضاهای بین دنده ای را در عکس زیر مشاهده کنید:

قرار دادن لیدهای قفسه سینه

برای قرار دادن الکترودها (سرب) دستگاه الکتروکاردیوگرام، باید قفسه سینه بیمار و انتهای دیستال هر چهار اندام را در معرض دید قرار دهیم.

پس از آن می توانیم لیدهای ECG را وصل کنیم. برای شناسایی محل لیدهای ECG روش های مختلفی مانند Angle of Louis و Clavicular Method وجود دارد. مهم نیست که از چه روشی برای تعیین محل اتصال لیدهای ECG استفاده می کنیم، لیدهای قفسه سینه باید در موقعیت های ذکر شده در جدول زیر قرار گیرند.

روش زاویه لویی:

برای یافتن v1، شکاف استرنال (یا زاویه لوئیس) را پیدا کنید. در اینجا دنده دوم به جناغ سینه متصل است و در زیر آن فضای بین دنده دوم قرار دارد. از سمت راست بدن پایین بیایید تا به چهارمین فضای بین دنده ای برسید.

V1 در همان محل (به سمت راست دقت کنید)، درست در کنار جناغ و V2 در مقابل آن و در سمت چپ جناغ قرار دارد.
V4 قبل از V3 متصل می شود. V4 در پنجمین فضای بین دنده ای در خط میانی ترقوه چپ (خط عمودی که از وسط ترقوه پایین می رود) قرار دارد. V3 دقیقاً بین V2 و V4 است.
V6 قبل از V5 متصل می شود. در سطح V4 ​​در خط میانی زیر بغل (خطی که از وسط فضای عمودی زیر بغل می رود) متصل می شود. V5 بین V6 و V4 قرار می گیرد.

نحوه وصل‌کردن لید‌های اندامی نوار قلب

4 لید اندام وجود دارد که دو تای آنها به مچ دست راست و چپ و دو تای دیگر به مچ پای راست و چپ متصل هستند. در دستگاه های استاندارد نوار قلب هر یک از لیدهای اندام دارای رنگ خاصی هستند و با کمک این رنگ ها می توان ترتیب و روش اتصال لیدهای نوار قلب را نیز به خاطر آورد.

نوار قلب خلفی

وقتی در دیواره خلفی قلب مشکوک به انفارکتوس میوکارد هستیم، بهتر است لیدهای خلفی را به هم وصل کنیم تا الکتروکاردیوگرام خلفی به دست آید. در بیمارانی که با علائم انفارکتوس میوکارد مراجعه می کنند، فرورفتگی افقی ST در لیدهای V1-V3 باید شک بالینی را نسبت به انفارکتوس میوکارد خلفی ایجاد کند. سرنخ های V7، V8، V9 سرنخ های خلفی هستند.

  • سرب V7 در خط زیر بغل خلفی چپ در همان سطح V6 متصل می شود. (V6 در خط میانی زیر بغل قرار داشت.)
  • سرب V8 در نوک کتف چپ در همان سطح V6 وصل شده است.
  • سرب V9 در فضای پارا نخاعی سمت چپ در همان سطح V6 متصل می شود.

برای اتصال این نوع لیدهای ECG بهتر است از دستگاه های ECG 15 یا 18 لید استفاده کنیم اما اگر فقط دستگاه ECG 12 لید داریم می توانیم به جای لیدهای خلفی از الکترودهای V4، V5 و V6 استفاده کنیم. دقت کنید که در این صورت روی ECG یا تنظیمات دستگاه مشخص کنید که ECG مربوطه ECG خلفی است و ربطی به محل های اصلی لیدهای V4، V5، V6 ندارد!

بیشتر بخوانید:تعمیر آون آزمایشگاهی

چگونه باید لیدهای سمت راست را به هم وصل کنیم؟

هنگامی که مشکوک به انفارکتوس میوکارد دیواره راست قلب هستیم، لیدهای سمت راست را به هم وصل می کنیم. باز هم مانند الکتروکاردیوگرام خلفی برای این کار بهتر است از دستگاه های 15 یا 18 لید استفاده کنیم اما می توانیم با تغییر محل لیدها از دستگاه های 12 لید نیز استفاده کنیم.

نوار قلب سمت راست تصویر آینه ای از الکتروکاردیوگرام کلاسیک چپ است. تمام نقاطی را که در نوار قلب سمت چپ مشخص کرده اید، دقیقاً در سمت راست اعمال کنید. توجه داشته باشید که نقطه اتصال لید V1 چهارمین فضای بین دنده ای سمت چپ است. (در الکتروکاردیوگرام کلاسیک سمت چپ، لید V1 در سمت راست قرار دارد.) لیدهای اندام بدون تغییر باقی می مانند. حتما در تنظیمات دستگاه یا کاغذ نوار قلب مشخص کنید که نوار قلب سمت راست باشد نه سمت چپ!

تشخیص انفارکتوس میوکارد سمت راست با ارتفاع ST بیشتر از 1 میلی متر در لید V4R تعریف می شود. به تصویر زیر توجه کنید:

تست الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) یک آزمایش بی خطر است که فعالیت الکتریکی قلب را اندازه گیری می کند. این آزمایش معمولا توسط یک پرستار یا تکنسین انجام می شود.

برای انجام الکتروکاردیوگرام، حداکثر 12 حسگر (الکتریسیته) به فرد متصل می شود که فعالیت قلب را به صورت امواج روی کاغذ ثبت می کند یا مانیتور کامپیوتر نشان می دهد که پس از تفسیر نتایج آزمایش الکتروکاردیوگرام توسط پزشک، اطلاعات لازم را در اختیار او قرار می دهد. مراجعه کننده تا در صورت نیاز اقدامات درمانی مناسب یا آزمایشات بعدی انجام شود.

بیشتر بخوانید:تعمیر رطوبت سنج درکرج

درباره کرج طب

کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 به‌صورت حرفه‌ ای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.

به طوری‌که پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفه‌ای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره می‌گیرد.

البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاه‌ها است. این موضوع سبب می‌شود تا کرج طب به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.

کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گسترده‌ ای دارد. به طوری‌که این مرکز می‌تواند خدمات خود در کلیه زمینه‌های زیر را ارائه کند:

هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.

وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود.

در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.


  • تعمیر اتوکلاو
  • تعمیر اکسیژن‌ ساز
  • تعمیر بخور سرد و بخور گرم
  • تعمیر الکتروشوک
  • تعمیر رطوبت سنج