اجزاء فشار سنج جیوه ایی
ما در این مطلب به مبحث اجزاء فشار سنج جیوه ایی می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.
هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود. در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
اجزاء فشار سنج جیوه ایی
این دستگاه ها از قسمت های زیر تشکیل شده :
۱– کاف یا بازو بند
یک پوشش دو لایه ازجنس پارچه است که خاصیت ارتجاعی نداشته و به دور بازو پیچیده میشود.باید به اندازه کافی بلند باشد تا بصورت کامل دور بازوی فرد را بگیرد.
۲– کاف هوا
از جنس لاستیک که در درون بازوبند قرار گرفته می شود و قابل باد شدن است.کاف قابل دیدن نیست و فقط دو لوله لاستیکی متصل از آن از بازوبند خارج می شود. که در مدل های دیجیتالی دارای یک لوله می باشد.
کاف هایی که به بازوی فرد خیلی کوتاه باریک باشند(درمجموع خیلی کوچک باشند) فشار خون را بصورت کاذب بالا تر از فشارخون طبیعی و اگر بیش از حد پهن باشد، فشارخون را پایین تر نشان می هد.
به همین دلیل کاف های فشار سنج دارای سایزهای متفاوت( از سایزهای نوزادی تا بزرگسال) می باشند و موقع اندازه گیری باید از کاف با سایز مناسب برای بیمار استفاده شود.
اگر کاف کاملاً دور بازو قرار نگیرد ممکن است فشار اندازه گیری شده فشار واقعی و درست نباشد.
در بعضی دستگاه ها وسط کاف لاستیکی با علامت روی بازوبند،مشخص شده که اندازه عرض کاف هوا بصورت متوسط ۱۵- ۱۳سانتیمتر و طول آن ۳۵- ۳۰ سانتیمتر است.
۳– لوله های لاستیکی
از وسط کاف دو لوله لاستیکی خارج میشود که یکی به پمپ و دیگری به دستگاه وصل میشود. این دو لوله کار انتقال وخروج هوا را دارد. طول لوله حدود ۷۶ سانتیمتر باید باشد.
۴– پمپ لاستیکی،دریچه و پیچ تنظیم هوا
از این پمپ برای انتقال هوا به داخل کاف و تخلیه هوا از آن،استفاده میگردد. برای ورود و خروج بر روی پمپ دریچه ای دوجود دارد که با پیچ فلزی که با دست باز و بسته میشود ورود و خروج هوا را تنظیم میکند.
پیچ ورود و خروج هوا را اگر ببندیم،باید جیوه در سطح ثابت باشد و در وقتی که آن را باز میکنیم،باید اجازه دهد سطح جیوه بصورت قابل کنترل پایین بیاید.
بیشتربدانید:تعمیرات فشارسنج ” تعمیر دستگاه فشار خون ” انواع دستگاها
قسمت هاي متفاوت فشار سنج عقربه ايي
۵– مخزن جیوه
مخزن جیوه در اخر دستگاه و داخل لوله شیشه ای قرار گرفته و دارای یک پیچ تنظیم است که ورود و خروج جیوه را تنظیم میکند. قبل از اندازه گیری فشار خون باید پیچ مخزن باز شود تا جیوه به درون لوله راه یابد.
وقتی که فشاری وجود ندارد سطح جیوه در لوله باید روی صفر باشد.و پس از اندازه گیری باید دستگاه را کج کرد تا جیوه به سمت مخزن برود و بعد پیچ مخزن را بست تا وقتی که از دستگاه استفاده نمی شود جیوه در لوله باقی نماند.
۶– لوله شیشه ای
این لوله داخل یک محفظه فلزی قرار دارد که برحسب میلی متر جیوه و به فاصله های ۱۰میلیمتر جیوه درجه بندی شده . با باد کردن کاف هوا،در صورتی که پیچ مخزن جیوه باز باشد،جیوه به داخل لوله راه یافته و بالا می رود و با تخلیه باد سطح جیوه در لوله پایین می آید. میزان فشار را میتوان از روی جیوه در لوله مدرج خواند.
برای خوندن میزان فشار خون باید بالاترین نقطه هلال جیوه را در ستون در نظر گرفت.
در دستگاه های عقربه ای به جای مخزن جیوه و لوله شیشه ای
از یک فشار سنج عقربه ای استفاده شده که با یک فنر کار کرده و یک صفحه دیجیتالی به جای مخزن و لوله جیوه قرار دارد و بقیه قسمت های آن مشابه دستگاه جیوه ای است.
اصول کارکرد
– آستین بلوز دست راست فرد معاینه شونده را در قسمت بالایی بازو جمع کرده.
– اگر فشارخون فرد را در حالت نشسته اندازه میگیرید دست راست را بر روی میز قرار دهید.
-دستگاه فشار سنج را نزدیک به بازویی که می خواهید فشارخون بگیرید قرار دهید.
اگر هوایی داخل کاف باشد با پیچ تنظیم هوای پمپ دستگاه،هوای کاف را تخلیه کرده و بازوبند فشار سنج را به بازوی راست فرد ببندید و نباید خیلی محکم به دور بازو بسته شود چونکه میزان فشارخون بصورت کاذب پایین یا بالا نشان داده می شود.و بازوبند فشارسنج نباید بر روی آستین قرار گیرد.
– لبه بالایی بازو بند باید ۳-۲ سانتی متر بالاتر از آرنج (گودی بین ساعد و بازو) باشد و لوله لاستیکی آن به صورت قرینه در دو طرف سرخرگ بازویی و روی چین آرنج قرار بگیرد.
لوله ها نباید گره بخورند یا در زیر بازوبند گیر کنند.
– فرد معاینه کننده باید وضعیت درستی با میز معاینه داشته باشد. فاصله گیرنده فشارخون با فرد معاینه شونده نباید بیش تر از یک متر باشد.
– اگرازفشارسنج جیوه ای استفاده میکنید،ستون جیوه در وضعیت عمودی و در مقابل چشم معاینه کننده قرار بگیرد.
– پیچ مخزن جیوه را باز کرده. که در فشار سنج های عقربه ای نیازی به اینکار نیست.
– سطح جیوه وقتی که هیچ فشاری به فشار سنج وارد نمیشود،دقیقا باید روی صفر باشد.
– نبض مچ دست را با انگشتان اشاره حس کنید. این نبض در بالای مفصل مچ روی شیاری در امتداد انگشت شست حس میشود.