دستگاه الکتروکاردیوگراف یا ECG

ما در این مطلب به مبحث دستگاه الکتروکاردیوگراف یا ECG می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود. در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

دستگاه الکتروکاردیوگراف یا ECG

در جهان امروزی، با بالا رفتن استرس‌ ها و فشارهای زندگی و همینطور عدم تحرک افراد به علت مشغله بسیار به ویژه در شهرهای بزرگ، شاهد شدت گرفتن بیماری‌ های حاصل از چاقی مخصوصا بیماری ‌های قلبی و عروقی میباشیم.

ولی چگونه می‌توان از وجود بیماری قلبی مطمعن شد؟ چطور می ‌توان قبل از بروز مشکل های جدی، از این بیماری‌ ها جلوگیری کرد؟

با ما همراه باشید تا به کارایی های این ابزار مهم پزشکی و همینطور خصوصیت های برترین دستگاه الکتروکاردیوگراف بپردازیم.

بیشتر بخوانید: نحوه کار میکروسکوپ

الکتروکاردیوگراف 

عضله های قلب انسان برای پمپاژ خون به نقطه های مختلف بدن و ایجاد فشار برای خونرسانی به اندام ‌ها احتیاج به یک سیستم تحریک الکتریکی دارند.

این سیستم در قلب سالم به درستی فعالیت می‌ کند و انقباض و انبساط قلب به خوبی انجام می شود. ولی برای پی بردن دقیق به فعالیت قلب و سلامت آن، احتیاج به مطالعه چگونگی انتشار سیگنال هایی میباشیم که از قلب به وجود می‌آیند.

این سیگنال‌ به کمک دستگاهی به اسم الکتروکاردیوگراف یا به صورت خلاصه ECG قابل اندازه ‌گیری میباشند. به اصطلاحی ساده ‌تر، دستگاه الکتروکاردیوگراف فعالیت الکتریکی قلب را تثبیت می ‌نماید و به شکل نوار قلب چاپ میکند.

دستگاه الکتروکاردیوگراف چطور فعالیت می‌ کند؟

این دستگاه حاوی لیدها یا الکترود هایی میباشد که به قفسه سینه بیمار وصل می ‌شوند. گیره‌ هایی هم در این دستگاه قرار داده شده که به دست و پای بیمار متصل می‌ شوند.

الکتروکاردیوگراف عملکرد قلب شما را به سادگی و بدون هیچ دردی ضبط می نماید. گرفتن نوار قلبی 5 تا 10 دقیقه به طول می ‌انجامد. الکترودهای فلزی روی دست، پاها و قفسه سینه وصل می‌ شوند.

سیم‌ های قرار گرفته، این الکترودها را به دستگاه الکتروکاردیوگراف منتقل می ‌دهند. دستگاه، سیگنال ‌های الکتریکی هر کدام از ضربان ‌های قلب را کسب می‌ کند و آن را یا روی یک کاغذ چاپ می ‌نماید و یا روی صفحه نمایش کامپیوتر نمایش می ‌دهد.

این شیوه در شناسایی بیماری ‌های قلبی و پیشگیری از بروز سکته ‌های قلبی خیلی موثر و مفید میباشد.

بیشتر بخوانید: طرز کار با دستگاه الکتروشوک

چرا کاردیوگرافی صورت میگیرد؟

نوار قلب گرفتن با بهره مندی از دستگاه کاردیوگراف مزیت های زیر را دارد:

  • کمک می‌ نماید تا دلیل تپش قلب، درد سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا غش کردن شخص مشخص شود.
  • به پزشک کمک می‌ نماید تا شناسایی کند که آیا داروهای قلبی تجویز شده بیمار تاثیرگذار بوده است یا خیر.
  • به پزشک این قابلیت را می ‌دهد تا چک کند دستگاه‌ هایی که در قلب تعبیه شده اند، تا چه میزان در کنترل عملکرد غیر طبیعی قلب تاثیرگذار بوده ‌اند.
  • برخی هم تست قلب با دستگاه الکتروکاردیوگراف به شکل روتین و پیش از عمل‌ های جراحی اجرا میکنند.
  • تعداد ضربان ‌غیر نرمال قلب و الگوی آن ‌ها معلوم می ‌شود.
  • ضخیم شدن عضله های دیواره قلب نشان داده می‌ شود (این ضخیم شدگی حاصل از فشار خون بالا و یا بیماری ‌های دیگر میباشد).
  • حمله های قلبی گذشته و تاثیرات باقی مانده از سکته های قلبی گذشته نمایش داده می ‌شود.
  • بخش هایی از قلب که خون‌ رسانی لازم به بدن ندارند، مشخص می ‌گردند.
  • مشکل های الکترولیتی بدن معلوم می ‌شود.

بخش های اصلی دستگاه الکتروکاردیوگراف شامل چه چیز هایی است؟

بخش های اصلی دستگاه نوار قلب ECG از اجزای زیر ایجاد شده است:

  1. صفحه کلیدی که دکمه ‌های فعالیت با دستگاه را شامل است؛ این کلیدها عبارت هستند از: کلید روشن و خاموش، کلید انتخاب فعالیت دستی یا خودکار دستگاه، کلید سرعت کاغذ، کلید ضریب تقویت موج ترسیم شده روی کاغذ، کلید فعال و غیرفعال سازی فیلتر دستگاه، کلید گزینش لیدها، کلید شروع و اتمام فعالیت دستگاه، کلید تنظیم صدا.
  2. سیم‌ اتصال که کابل برق، کابل متصل به زمین (برای پیشگیری از تاثیرات نامتناسب موج های الکتریکی دستگاه بر بیماران) و کابل متصل کننده لیدها شامل است. کابل متصل کننده لیدها با توجه به گونه دستگاه ECG می‌ تواند سه، 6 یا 12 لید داشته باشد.
  3. صفحه نمایش (دستگاه‌ های دیرینه تر صفحه نمایش را شامل نمیشوند)
  4. برد تبادل ولتاژ برق شهری به ولتاژ مورد احتیاج دستگاه
  5. باتری؛ اغلب دستگاه ‌های ECG ضمن این که از برق شهری تحت عنوان منبع تغذیه استفاده می ‌نمایند، امکان فعالیت با باتری را هم دارند.
  6. چاپگر که سیگنال‌ های دریافت شده از فعالیت قلب بیمار را روی کاغذ چاپ می‌ نمایند.
  7. تقویت کننده دستگاه الکتروکاردیوگراف با امپدانس ورودی بسیار.
  8. سیستم منتقل کننده داده‌ ها و ذخیره و پردازش.

نوع های مختلف دستگاه ‌های الکتروکاردیوگراف

دستگاه الکتروکاردیوگراف در مدل های تک کاناله، دو، سه، شش و دوازده کاناله در بازار ارائه می ‌شود. فرق دستگاه تک کاناله و چند کاناله در کاربر آن‌ ها میباشد.

ECG های تک کاناله و چند کاناله هر دو برای مشکل های زیر کاربرد دارند:

  • شناسایی ناهنجاری‌ های قلبی شخص
  • شناسایی و تعیین جواب بدن بیمار به داروهای قلبی
  • معین کردن مقدار تغییرات فعالیت قلب

بیشتر بخوانید: طرز کار با دستگاه ECG

طریقه گرفتن نوار قلب

آزمایش قلب با بهره مندی از دستگاه ECG یا همان الکتروکاردیوگرافی شیوه ای راحت و بدون درد میباشد. شخص بایستی از قبل به دور از استرس باشد و در روز قبل و همان روز، غذای سنگین میل نکرده باشد.

همینطور موهای سینه هم بایستی تراشیده شده باشد. شخص در اتاق نوار قلب، بدون ساعت و دیگر لوازم فلزی، روی تخت دراز می کشد. اتاق بایستی حرارت مناسبی داشته باشد تا شخص دچار لرزش بدن نشود.

دستبند ها به ژل ویژه آغشته می ‌گردند و بعد به وسیله گیره‌ های دستگاه، به دست ‌ها و پاهای بیمار وصل می ‌شوند. الکترودهای سینه در محل ویژه ای قرار می‌ گیرند. در آخر سیم روی زمین متصل به دستگاه روشن می ‌شود.

برترین دستگاه های الکتروکاردیوگراف 

در زمان خرید دستگاه الکتروکاردیوگراف معیار های زیر را مد نظر داشته باشید تا بتوانید گزینه خوبی را خریداری کنید:

  • دستگاه بایستی نویز خیلی اندکی داشته باشد.
  • استفاده از دستگاه باید راحت و ساده باشد.
  • امکان متصل شدن به کامپیوتر را داشته باشد.
  • قابلیت ذخیره سازی اطلاعات را به مخاطب بدهد.
  • امکان تفسیر سیگنال ‌ها را شامل باشد.

بیشتر بخوانید: تعمیرات دستگاه ECG

درباره کرج طب

کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 به‌صورت حرفه‌ای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.

به طوری‌که پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفه‌ای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره می‌گیرد.

البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاه‌ها است. این موضوع سبب می‌شود تا کرج طب به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.

کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گسترده‌ای دارد. به طوری‌که این مرکز می‌تواند خدمات خود در کلیه زمینه‌های زیر را ارائه کند:

هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود.

در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.


  • تعمیرات اتوکلاو
  • تعمیرات اکسیژن‌ ساز
  • تعمیرات دستگاه فشار سنج
  • تعمیرات میکروسکوپ
  • تعمیرات رطوبت سنج