نکات مهم نگهداری از سانتریفیوژ
ما در این مطلب به مبحث نکات مهم نگهداری از سانتریفیوژ می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود. در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
نکات مهم نگهداری از سانتریفیوژ
این عبارت تقریبا برای اکثر لوازم های آزمایشگاهی اعم از سانتریفیوژ، صدق میکند.
در واقع سانتریفیوژها از لوازم های گران قیمت آزمایشگاهی میباشند که برای انجام یک تحقیق علمی یا پزشکی مورد بهره قرار میگیرند و به نوعی در راحت تر شدن زندگی روزانه ما نقش دارند.
به همین خاطر لازم است از این لوازم های حساس و گران بها به درستی نگهداری شود. یکی از نکته های مهم نگهداری از سانتریفیوژهای آزمایشگاهی، طریقه درست پاک کردن، ضدعفونی نمودن و زدودن آلودگی آن است.
در این مطلب، اول قصد داریم به شما نشان دهیم که چطور سانتریفیوژ خود را به درستی تمیز نمایید و در ادامه به ذکر چند مورد از نکته های نگهداری از سانتریفیوژهای آزمایشگاهی پرداخت خواهیم کرد.
چطور سانتریفیوژ آزمایشگاه خود را نظافت کنیم؟
همینطور که ذکر شد، یکی از نکات مهم مراقبت از سانتریفیوژ آزمایشگاهی، طرز درست پاک کردن و ضدعفونی نمودن آن است. اگر سانتریفیوژ به خوبی تمیز و ضدعفونی نشود، به علاوه براینکه دستگاه در خطر سایش و خوردگی قرار میگیرد، امکان دارد سلامت شخص هم بر اثر برخورد با نمونههای نشتی کرده و بیوآئروسلها به خطر بیفتد.
در ادامه نکته های مرتبط به نظافت و تمیز کردن سانتریفیوژ را مطالعه خواهیم نمود.
نکته های پاکیزه کردن سانتریفیوژ
۱- برای بالا بردن ایمنی خود، حتما از روپوش آزمایشگاهی، دستکش و عینک محافظ بهره گیری کنید.
۲- پیش از شروع به تمیز و ضد عفونی نمودن سانتریفوژ، دستگاه را خاموش نموده و آن را از منبع تغذیه جدا نمایید.
۳- ظرف های نمونهی شیشهای امکان دارد در زمان سانتریفوژ کردن، به دلیل بهره از باگت و آداپتورهای نامتناسب اندازه لولهها و یا اختلال ذاتی در لوله، بشکنند.
در چنین مواقعی پیش از انجام سانتریفوژ دوباره، باگتها، آداپتورها، درزگیرهای لاستیکی و محفظهی روتور بایستی از تکههای شیشه پاکسازی و نظافت شوند.
۴- قطعه های بزرگتر شیشههای شکسته را به وسیله پنس بردارید و خردههای کوچک را با پارچه مرطوب جمعآوری نمایید.
۵- محفظهی روتور را به خوبی نظافت کنید تا اطمینان حاصل نمایید که هیچ قطعه و تکههایی ریز شیشه درون سانتریفوژ وجود ندارد.
۶- در مواقع نشتی نمونه مثل خون، آن را با گاز استریل یا حوله کاغذی جذب نموده و دستمال را داخل ظروف مخصوص ماده های بیولوژیکی دفع نمایید.
۷- در صورت لازم، روتورهای کثیف، درب روتور و باگتها را از سانتریفیوژ خارج نمایید تا آلودگی زدایی منطقه هایی که دسترسی سختی دارند ساده تر صورت گیرد.
۸- برای پیشگیری از انتشار آلودگی حاصل از نمونههای سانتریفوژ شده، بدنه سانتریفوژ و محفظه روتور بایستی به طور مرتب با ماده های شوینده خنثی (مثل الکل ۷۰%) تمیز شوند.
البته ماده های ضدعفونی نبایستی مستقیماً روی دستگاه اسپری شوند، همینطور دستمالی را به ماده های شوینده آغشته و بعد به روی دستگاه کشیده شود (در رابطه با کلیدهای پنل کنترل به دفترچه شرکت سازنده مراجعه نمایید)
۹- شفت و محفظه سانتریفیوژ را به وسیله یک پارچه مرطوب تمیز نمایید. این کار موجب بالا رفتن طول عمر روتور میشود.
۱۰- برای تمیز کردن سانتریفیوژ، از استون، ماده های خورنده و شویندههایی که دارای یون کلریت میباشید استفاده نکنید چون امکان دارد سبب ایجاد خوردگی شوند.
۱۱- دقت کنید که به هیچ وجه از برس سیمی یا سنباده استفاده ننمایید. جون امکان دارد خطر خوردگی را بالا برده و به روتور صدمه برساند. به همین خاطر همیشه از برسهای نرم استفاده نمایید.
12- پیشنهاد میشود، روتور را برای نظافت داخل دستگاههای شست و شو قرار ندهید.
۱۳- موقع بهره از روتورهای زاویه متغیر (Swing Out)، مطمعن شوید که شیارهای موجود روی روتور و باگتها آلوده نمیباشند و برای فعالیت مناسب، روتورها و شیارهای موجود را روغنکاری نمایید.
14- چنانچه مواد خورندهای روی روتور ریخته شده سریعا آن را نظافت کنید.
۱۵- در طول سانتریفیوژ کردن امکان دارد رسوباتی به روی روتور باقی مانده باشد. این رسوبات میتوانند موجب خوردگی سطح روتور شوند. به همین خاطر پیشنهاد میشود روتور و لوازم جانبی آن را سریعا بعد از هر دفعه استفاده نظافت کنید.
۲- زدودن آلودگی از سانتریفیوژ
بر اثر سانتریفیوژ کردن ماده های بیولوژیکی مثل خون و یا ماده های رادیواکتیو، این امکان وجود دارد که روتور و سانتریفیوژ آلوده شوند. این آلودگی ضمن اینکه امکان دارد موجب فرسودگی روتور شود، میتواند خطر های خیلی جدی را برای کاربرانی که در آزمایشگاه مشغول به فعالیت هستند هم به دنبال داشته باشد.
به همین خاطر بعد از کار با چنین ماده هایی، با مسئول ایمنی آزمایشگاه خود راجع به شیوه های متناسب تمیز کردن و ضدعفونی نمودن ماده های نشت کرده به درون سانتریفیوژ مشورت نمایید و طبق دستورالعملهای معین شده به واسطه سازنده دستگاه و آزمایشگاه خود کار کنید.
به صورت کلی، پیشنهاد میشود تا ماده های تمیزکننده را روی سانتریفیوژ اسپری ننمایید. چون این کار امکان دارد موجب اتصال کوتاه قطعه های داخل دستگاه شود. بعد از اتمام پروسه زدودن آلودگی هم، قطعه ها را با آب مقطر نظافت کرده و بعد روغن کاری نمایید.
۳- استریل نمودن
استریل نمودن روتورها و لوازم جانبی هم به منظور حفاظت کاربر در مقابل عامل های بیماریزا و پیشگیری از بروز آلودگی متقاطع (کثیف شدن یک نمونه به واسطه نمونهی دیگر) انجام میشود.
استریل نمودن پروسه ای است که موجب از بین رفتن انواع گوناگون عامل های میکروبی مثل باکتری، ویروس، قارچ، هاگ و … میشود. رایج ترین شیوه استریل کردن لوازم های آزمایشگاهی از جمله سانتریفیوژ، اتوکلاو نمودن میباشد.
توجه کنید که تمام روتورهایی که در بازار موجود هستند، قابل اتوکلاو نمودن نیستند. به همین خاطر اول از شرکت تولیدکننده در ارتباط با امکانات اتوکلاو روتور سوال نمایید.
۴- روغن کاری کردن
دقت کنید که یکی از نکته های مهم مراقبت درست سانتریفیوژ آزمایشگاهی، روغنکاری قطعه ها بعد از هر دفعه تمیز کردن، ضدعفونی و آلودگیزدایی میباشد. پیشنهاد میشود، پینهای نگهدارنده باگت موجود به روی روتورهای زاویه متغیر با بهره از روانکنندههای مورد تایید تولیدکننده، روغنکاری شوند.
دقت کنید که برای روغنکاری دستگاه و قطعه ها، اول دفترچه راهنمای سانتریفیوژ را به دقت بررسی کرده و مناسب با آن کار کنید.
درباره کرج طب
کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 بهصورت حرفهای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.
به طوریکه پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفهای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره میگیرد.
البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاهها است. این موضوع سبب میشود تا کرج طب بهعنوان یکی از گزینههای اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.
کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گستردهای دارد. به طوریکه این مرکز میتواند خدمات خود در کلیه زمینههای زیر را ارائه کند:
- تعمیرات اکسیژنساز
- تعمیرات فشارسنج
- تعمیرات اتوکلاو
- تعمیرات ECG
- تعمیرات الکتروشوک
- تعمیرات بخور سرد و بخور گرم
هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.
هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود.
در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
-
تعمیرات اتوکلاو
-
تعمیرات اکسیژن ساز
-
تعمیرات دستگاه فشار سنج
-
تعمیرات میکروسکوپ
-
تعمیرات رطوبت سنج