نکاتی برای نگهداری از میکروسکوپ

ما در این مطلب به مبحث نکاتی برای نگهداری از میکروسکوپ می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود. در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

نکاتی برای نگهداری از میکروسکوپ

میکروسکوپ یکی از لوازم های گران ‌بها و حساس در آزمایشگاه می‌باشد و مثل هر لوازم دیگری احتیاج به مراقبت، نگهداری، تمیزکاری و سرویس دوره‌ای دارد.

شیوه های مختلفی برای نظافت میکروسکوپ پیشنهاد شده است ولی انتخاب بهترین شیوه تمیزکاری به ماهیت سطح های نوری و نوع ماده‌ای که ایجاد کثیفی کرده‌ است بستگی دارد.

به طور مثال اگر میکروسکوپ برای مدت زیادی بدون بهره باشد، گرد و خاک و ذرات موجود در هوا روی آن جمع شده و موجب افت کیفیت تصویر خواهد شد حتی اگر میکروسکوپ خود را به تازگی تهیه کرده باشید.

اگر به دریافت اطلاعات بیش‌تر در ارتباط با طریقه نگهداری و تمیزکاری میکروسکوپ علاقه‌مند میباشید یا می‌خواهید بدانید که آیا تا به کنون در این حیطه به درستی عمل کرده‌اید، تا انتهای این نوشته همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید: طرز کار با دستگاه ECG

نظافت سطح های نوری میکروسکوپ

۱- نکته هایی برای تمیز کردن گرد و خاک از سطوح نوری

  • عدسی‌ چشمی، عدسی‌ شیئی و دوربین‌ها را روی یک سطح بدون گرد و خاک قرار دهید. ( به عنوان مثال ورقه آلومینیومی)
  • قبل از هرگونه کاری برای تمیزکاری، لازم است سطح نوری با بهره از لوازم های که برای بزرگنمایی مورد بهره قرار می‌گیرند (مثلا ذره بین) چک شود. چون وجود هر نوع ماده روی سطوح امکان دارد موجب ایجاد ساییدگی شود. برای چک کردن سطوح بزرگ‌تری مثل عدسی چشمی و کندانسور، ذره‌بینی با بزرگنمایی ۲x یا ۳x (مثل لوپ) متناسب است ولی برای سطح های کوچک‌تر بایستی بزرگنمایی ۵x یا ۱۰x باشد.
  • برای تمیز کردن گرد و خاک، از یک دمنده هوا و یا برس نرم استفاده نمایید. به هیچ وجه گرد و خاک را با فوت کردن از روی سطح های میکروسکوپ پاک ننمایید و دقت داشته باشید که دمیدن هوا به لنز، به آرامی انجام شود.
  • امن ترین شیوه برای از بین بردن غبار روی سطح های نوری، به وسیله سرنگ یا پوآر میباشد (به طور مثال سرنگ‌هایی که برای گوش نوزادان استفاده می‌شود.) ولی دقت داشته باشید که نوک سرنگ به هیچ وجه با سطح لنز برخوردی نداشته باشد.
  • به هیچ وجه از هوای مایع فشرده برای از بین بردن گرد و خاک استفاده ننمایید. چون كنترل فشار هوایی که از طریق این اسپری ها به سطح وارد می‌شود اکثرا خیلی سخت میباشد. همینطور همیشه این خطر وجود دارد که هوای خیلی خنک در برخورد با سطح لنز قرار گرفته و آسیب های جبران ناپذیری به آن وارد نماید.
  • از آب مقطر بهره گیری کنید تا کلیه موادی که محلول در آب میباشند، از روی لنز تمیز شوند. اگر بهره از آب مقطر به تنهایی برای نظافت کثیفی ها کافی نبود، از پاک‌کننده‌ها‌ی رقیق استفاده نمایید.
  • دقت کنید اگر ماده های پاک‌کننده روی سطح ها باقی مانده است، آن‌ها را با بهره از یک سواب خشک، که پیش از این حاضر کرده‌اید، تمیز کنید.
  • می‌توانید برای مرطوب نمودن سطح لنز، از بخار دهان خود (ها کردن) استفاده نمایید اما توجه کنید که قطره های بزاق به سطح ها منتقل نشود.
  • برای تمیز کردن لنز می‌توان از این شیوه استفاده نمودن: یک دستمال را بردارید و چهار سمت آن را تا نمایید به شکلی که بخش وسط دستمال دست نخورده باقی بماند. به این شکل بخشی از دستمال که دست نخورده است اندکی پف می‌کند.
    انتهای دستمال را بگیرید و سطوح را تمیز کنید. به این نوبت فشار اندک تری به سطح وارد می‌شود.

بیشتر بخوانید: نحوه کار میکروسکوپ

  • برای رفع آلودگی های روغنی، در مرحله اول از محلول پاک‌کننده‌ی رقیق استفاده نمایید. چنانچه انجام این امر، نتیجه‌ی خوشایندی به دنبال نداشت، سطح ها را با بهره از یک حلال متناسب (مثل پاک‌کننده‌های ویژه ای که برای لنز پیشنهاد می‌شود و یا اتر نفت) نظافت کنید.
  • سواب پنبه‌ای را بعد از آغشته کردن به محلول پاک‌کننده، تکان دهید. دقت داشته باشید که اگر سواب خیلی به ماده ها آغشته گردد، احتمال دارد ماده های اضافه وارد شیارهای لنز گردیده و موجب باز شدن چسب شود.
  • از جایی که حلال‌ها اکثرا فرار هستند و امکان دارد سریعا از روی سواب بخار شده یا به اصطلاح بپرند، بعضی کاربران برای بالا رفتن ماندگاری حلال روی سواب، حرارت آن را تا  ۱۰- الی ۲۰- درجه سانتی‌گراد کم میکنند. این امر اگرچه مدت وقت ماندگاری حلال را بالا میبرد، ولی امکان دارد موجب متراکم شدن حلال روی سطح لنز شده و در نتیجه کمی از ماده روی لنز باقی بماند. شیوه متناسب‌تر برای بالا بردن زمان ماندگاری یک حلال، اضافه کردن ایزوپروپانول است.
  • نظافت سطح لنز، بایستی با استفاده از حرکت مارپیچی از مرکز به لبه صورت گیرد. دقت کنید که اصلا از حرکت های زیگزاگ استفاده ننمایید چون این امر موجب گسترش کثیفی می‌شود.
  • اگر سطح های نوری بزرگ باشند، پیشنهاد می‌شود اول لبه‌ها با بهره از یک حرکت مارپیچی پاک شوند و بعد حرکت مارپیچی از مرکز به لبه صورت گیرد.

بیشتر بخوانید: تعمیر میکروسکوپ

۲- تمیز نمودن روغن ایمرسیون از سطح های نوری:

روغن‌ ایمرسیون برای چک کردن لام‌ زیر میکروسکوپ کارایی بسیاری دارند. ولی بایستی به این مسئله توجه داشت که این روغن‌ها نسبت به بخش های نوری و مکانیکی میکروسکوپ بی تاثیر نمیباشند و در شرایطی که به روی سطوح باقی بمانند، روغن از طریق شکاف‌ها، به لنز، چرخ دنده‌ها و دیگر قطعه های میکروسکوپ نفوذ نموده و می‌تواند آسیب های بسیاری به تجهیز وارد نماید.

لازم به بیان است که ترفند ایمرسیون فقط برای میکروسکوپ ‎هایی کارایی دارد که لنز کندانسور آن‌ها برای ایمرسیون طراحی شده میباشد. همینطور میکروسکوپ هایی که به این منظور مورد بهره قرار می‌گیرند بایستی حاوی عدسی شیئی ایمرسیون هم باشند.

هر نوع کوشش برای استفاده از یک لنز خشک با بهره از روغن ایمرسیون منجر به صدمه دیدن لنزها خواهد شد.

توجه کنید که برای پیشگیری از بروز کثیفی روی هر دو سطح مذکور تنها یک قطره از روغن ایمرسیون روی آن‌ها بریزید. به غیر این صورت از بین بردن کثیفی حاصل از روغن ایمرسیون بدون جدا کردن قطعه های میکروسکوپ و یا سرویس دوباره آن ممکن نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: طرز کار با دستگاه الکتروشوک

درباره کرج طب

کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 به‌صورت حرفه‌ای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.

به طوری‌که پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفه‌ای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره می‌گیرد.

البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاه‌ها است. این موضوع سبب می‌شود تا کرج طب به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.

کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گسترده‌ای دارد. به طوری‌که این مرکز می‌تواند خدمات خود در کلیه زمینه‌های زیر را ارائه کند:

هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده می‌شود، توسط تکنسین‌های دانش آموخته‌ی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنج‌ها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژن‌سازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیط‌های درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانی‌مدت ممکن است با اختلال روبه‌رو شوند یا یکی از قطعات آن‌ها دچار سوختگی شود.

در این صورت می‌توان از طریق شماره‌های تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.


  • تعمیرات اتوکلاو
  • تعمیرات اکسیژن‌ ساز
  • تعمیرات دستگاه فشار سنج
  • تعمیرات میکروسکوپ
  • تعمیرات رطوبت سنج