سانتریفیوژ چیست و چه کاربردی دارد؟
ما در این مطلب به مبحث سانتریفیوژ چیست و چه کاربردی دارد می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند.وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود. در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
سانتریفیوژ چیست و چه کارایی دارد؟
سانتریفیوژ، دستگاهی میباشد که بخش های مایعات، گازها و جامدات را بر حسب اختلاف چگالی آن ها توسط نیروی گریز از مرکز جدا میسازد. این جداسازی با چرخیدن سریع یک روتور( قطع های حرکت کننده از سیستمی الکترومغناطیس که داخل موتور الکتریکی، آلترناتور و ژنراتور الکتریکی قرار میگیرد.)
دارای لوله های نمونه حاصل میشود. نیروی گریز از مرکز، ماده هایی که سنگین تر هستند را به خارج از مرکز روتور هدایت مینماید.
این چرخش موجب میشود ماده ها و ذراتی که تراکم بیشتری دارند در راستای شعاع به سوی بیرون حرکت کنند و در همان هنگام، ماده هایی که از تراکم کمتری برخوردارند جا به جا شده و به سوی مرکز حرکت می نمایند ولی در سانتریفیوژ آزمایشگاهی، شتاب شعاعی موجب میشود ذرات متراکم تر به پایین لوله حرکت کنند.
برخی اوقات سانتریفیوژ میتواند فیلتر متناسبی برای دور نمودن آلودگی از بدنه اصلی مایعات هم باشد.
بخش های سانتریفیوژ
مهمترین بخش های آن موتور الکتریکی، روتور، تایم سنح، شافت دستگاه، کنترل کننده سرعت، کلید و تاچومتر میباشد که تعداد و مقدار دور را معین میکند.
اساس فعالیت سانتریفیوژ
نمونه ها با سرعت مشخصی دور یک مرکز میچرخند. نیرویی در نمونه ها و در راستای عمود بر مسیر چرخش و به سوی خارج از مرکز وارد میشود که به نیروی گریز از مرکز معروف میباشد.
سانتریفیوژ در اغلب آزمایشگاه ها مانند آزمایشگاه های دانشگاهی، تحقیقاتی و کلینیکی وجود دارد که برای تصفیه و جداکردن سلول ها، اندامک های داخل سلولی، پروتئینها، اسیدهای نوکلئیک و ویروس ها بهره گیری میشود.
البته سانتریفیوژهای دیگری هم میباشد که برای کارایی های صنعتی طراحی شده اند ولی در نهایت کارایی کلیه آن ها برابر و برای جداسازی بخش های مختلف ماده ها میباشد.
قسمت اصلی سانتریفیوژ، روتور میباشد که ساختمان و سرعت چرخیدن آن، فاکتور مناسبی برای دسته بندی سانتریفیوژها است.
انواع سانتریفیوژها و کارایی های آن ها
سانتریفیوژ آزمایشگاهی
این نوع با اندازه ای کوچک تر بیشتر برای جدا کردن بخش های گوناگون ماده های بیولوژیکی یا شیمیایی استفاده شود که از یک روتور با حفره های زاویه دار برای مراقبت نمونه ها تولید شده است و انواع آن در زیر مورد اشاره قرار میگیرد.
به دلیل اینکه مهمترین عامل های موثر در کاربرد روتور، حداکثر سرعت چریخدن (rpm)، بیشترین حد شعاع (rmax) و کمترین حد شعاع (rmin) میباشند که تمام آنها در اندازه نیروی گریز از مرکز و وقت سانتریفیوژ کردن تاثیر میگذارند.
k معیار یا مضربی است که این عوامل را به هم مربوط نموده و توسط آن میتوان تایمی که برای ته نشینی نمونهها در لوله آزمایش مورد احتیاج میباشد را بدست آورد.
سانتریفیوژ با زاویه دوران ثابت
این نوع فاقد قطعه های متحرک میباشد در نتیجه در دسترس تنس کمتری قرار میگیرد که این کار موجب ایجاد نیروهای گریز از مرکز بیشتر و وقت کمتر میشود.
هرچند تنوع لوله ها و ظرف های نمونه در این مدل محدود میباشد و نسبت به محور دوران حوای زاویه های ثابت میباشند که قرار گرفتن رسوب کاملا بسته به همان زاویه میباشد و این زاویه میان 25 تا 45 درجه متفاوت میباشد و طبیعتا هرچه این زاویه بیشتر شود رسوبات متراکمتر بوده و پراکندگی اندکی خواهند داشت.
سانتریفیوژ با زوایای دوران متفاوت
برعکس نوع بالایی، این سانتریفیوژ از تنوع ظرف با اندازه های مختلف 1 تا چمد لیتر را به علت وجود آداپتورهای متنوع تر به ارمغان میآورد.
در این نوع به علت متغیر بودن زاویه، تنش روتور افزایش پیدا میکند و وزن آن هم روی میله ها و شیارها فشار اعمال می نماید در نهایت نیروی گریز از مرکز کمتر و وقت سانتریفیوژ نمودن بیشتر خواهد بود.
در هنگام چرخیدن این روتورها، موقع افقی بودن لوله ها، ذره های معلق به ته لوله هدایت شده و رسوب به صورت تک لای های و یکدست در همان جا ته نشین میشوند.
در آخر پروسه، لوله ها به شکل عمودی بازگشته و رسوبات در ته لوله و محلول شفاف روی آنها قرار میگیرد در نهایت جمع آوری و جداسازی این رسوبات با رسوبات ایجاد شده دیواره، راحت تر خواهد بود.
میکرو سانتریفیوژ
این نوع برای بررسی ماده های بیولوژیکی و سلولها در اندازه های کوچک مابین 0.5 تا 2 میلی متر استفاده میشود. میکروسانتریفیوژ ها برای کارایی های روتین آزمایشگاهی به صورت معمول با سرعتی در حدود 16000xg دوران دارند، در حالی که برای استفاده های تخصصیتر میتوانند به سرعتهای بیشتر مانند 30000xg هم برسند.
سانتریفیوژ با سرعت بالا
این سانتریفیوژ برخلاف مدل میکروست و برای اندازه های 10 میلی متر به بالا کاربرد دارد. یکی از خصوصیت های این دستگاه، همراهی همزمان روتور با مبدل میباشد که دسترسی به لوله های آزمایشگاهی را بالا میبرد.
سانتریفیوژ های صنعتی
این مدل اغلب برای تصفیه آب، خشک نمودن رطوبت مواد و جدا کردن بخش های کلوئید ها به کار میرود که پایه کار آن ته نشینی و رسوب ماده ها میباشد.
اولترا سانتریفیوژ ها
این سانتریفیوژ برای تحلیل و مطالعه ذرات بیولوژیکی با بهره از همان نیروی گریز از مرکز کاربر دارد. این سانتریفیوژ سرعت خیلی زیادی دارد و میتواند کوچکترین بخش ها مانند ریبوزیم ها، ویروس ها و پروتئین ها را هم جدا سازد.
تحت عنوان یکی از کارایی های اولترا سانتریفیوژ میتوان به جدا کردن بخش های داخلی سرم های خونی برای افت کدورت آنها اشاره نمود.
برعکس اینکه میکروسانتریفیوژها، ذره ها به شکل دسته دسته جدا مینمایند، اولترا میتوانند ذرات را هم چسبیده و هم ناپیوسته جدا نمایند.
علاوه بر آن قابلیت خالص نمودن، اولترا سانتریفیوژ AUC را میتوان برای معین سازی خاصیت درشت مولکول ها همچون جرم، شکل، ترکیب و کانفورماسیون استفاده نمود.
سانتریفیوژ های افتراقی
در این نوع به صورت پیوسته و تدریجی و در بازه زمانی معلوم، نیروی گریز از مرکز زیاد میشود و فعالیت آن جدا کردن اندامک ها، غشاهای سلولی و میتوکندری ها (به صورت کلی عصاره های سلولی) میباشد.
بیشتر بخوانید: تعمیر سانتریفیوژ آزمایشگاهی ” مرکز تعمیرات تخصصی سانتریفیوژ “
درباره کرج طب
کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 بهصورت حرفهای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند.
به طوریکه پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفهای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره میگیرد.
البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاهها است. این موضوع سبب میشود تا کرج طب بهعنوان یکی از گزینههای اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.
کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گستردهای دارد. به طوریکه این مرکز میتواند خدمات خود در کلیه زمینههای زیر را ارائه کند:
- تعمیرات اکسیژنساز
- تعمیرات فشارسنج
- تعمیرات اتوکلاو
- تعمیرات ECG
- تعمیرات الکتروشوک
- تعمیرات بخور سرد و بخور گرم
هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.
هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود.
در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
-
تعمیرات اتوکلاو
-
تعمیرات اکسیژن ساز
-
تعمیرات دستگاه فشار سنج
-
تعمیرات میکروسکوپ
-
تعمیرات رطوبت سنج