طرز کار با دستگاه الکتروشوک
ما در این مطلب به مبحث طرز کار با دستگاه الکتروشوک می پردازیم.هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند.هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود. در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
طرز کار با دستگاه الکتروشوک
الکتروشوک یا دفیبریلاتور دستگاهی میباشد، که برای به کار آوردن یک شوک الکتریکی به بیمارانی که قلب آنها به علت هایی مثل آریتمیها، از فعالیت افتاده است، استفاده میشود.
این دستگاه که نیاز است در کلیه قسمت های بیمارستان وجود داشته باشد، کمک میکند تپش قلبی به حالت نرمال برگردد.
به دنباله جا به جا کردن یونها به درون یا خارج از سلولها، سلولهای عضله قلب حاوی جریان الکتریکی میشوند. این جریان الکتریکی به صورت مرتب از سوی دهلیزها به سوی بطنها منتقل شده و موجب منقبض شدن دهلیزها و بطنها میشود.
این رخداد سبب موجب میشود که یک الگوی مرتب الکتریکی ایجاد شود، که سبب ایجاد ضربانهای منظم قلبی و پمپاژ خون و فشارخون متناسب میشود. حال وقتی که این الگو انقدر تند شود که قلب فشارخون متناسب ایجاد نکند و مرتب به کار خود ادامه ندهد، برای آغاز منظم و دوباره لازم است از الکتروشوک بهره گرفته شود.
الکتروشوک چطور کار میکند؟
الکتروشوک انرژی الکتریکی توسط ولتاژ بالا از قلب عبور میدهد، که این امر موجب دپولاریزاسیون و رپولاریزاسیون میگردد.
الکتروشوک مطابق شکل موج، به دو گروه بایفازیک و مونوفازیک تقسیم میشود. در بایفازیک، جریان الکتریکی به دو شکل رفت و برگشتی به قلب فرستاده میشود، ولی در دستگاه مونوفایزیک جریان الکتریکی در یک راستا به قلب فرستاده میشود.
در حقیقت در حالت مونو فازیک جریان الکتریکی از پدل اپکس به سوی پدل استرنوم هدایت میشود. در برخی شرایط پزشکی، پزشک مجبور میباشد از انرژی زیادی استفاده کند، که عوارضی مثل سوختگی پوست را به همراه خواهد داشت.
اما در شرایط بایفایزیک موج های الکتریکی از پدل اپکس به پدل استرنوم رفته و در مرحله بعدی از استرنوم به پدل اپکس بازمیگردد.
الکتروشوکها مطابق طریقه کاربردی که در بدن دارند، به دو گروه خارجی و داخلی دسته بندی میشوند.
الکتروشوک خارجی خود به دو گروه دستگاه دفیبریلاتور خارجی خودکار و دستگاه الکتروشوك خارجی دستی گروه بندی میشود. الکترودهای خارجی که در بیرون قفسه سینه انجام میشود، به آنها پدال دستی هم میگویند.
یکی از پدالها به اسم APEX و دیگری به اسم STERNUM میباشد. پدال استرنوم در جای قاعده قلب قرار میگیرد و پدال اپکس در نوک قلب قرار میگیرد. گونه دیگری از الکترودهای خارجی هم وجود دارند که به طور الکترودهای چسبی بوده و در دو سمت قلب به روی پوست چسبانده میشوند.
این گونه الکترودها در دستگاههای الکتروشوک اتوماتیک و نیمه اتوماتیک کاربرد دارد. همچنین الکترودهای درونی که به الکترودهای قاشقی هم شناخته میباشند، به جهت اجرای شوک مستقیم به قلب در جریان اعمال جراحی قلب باز کاربرد دارند.
محل قرار دهی پدالهاي الکتروشوك
پدال نخست در سمت راست و بالایی استرنوم و پدال دوم در فضای پنجم مین دندهای در راستای خط بین ترقوهای، قرار میگیرد.
سطح پدال الکتروشوک بالغین بایستی 8×12 سانتی متر باشد؛ اگر کوچکتر از این اندازه باشد، امکان سوختگی پوست وجود دارد.
فشار روی پدالها در هنگامی که شوک وارد میشود، برای کودکان ۵ کیلوگرم و برای بزرگسالان هشت کیلوگرم میباشد.
دفيبريلاتور چند گونه دارد؟
ديفيبريلاتورها به پنج گروه زیر تقسیم میشوند:
- ديفيبريلاتورها كاشتني
- ديفيبريلاتورها داخلي
- ديفيبريلاتورها خارجي
- ديفيبريلاتورها خودكار
- ديفيبريلاتورها نيمه خودکار
نوع های مختلف دستگاه دفیبریلاتور خارجی
الکتروشوک خارجی به دو گروه، دفیبریلاتور خارجی نیمه خودکار و دفیبریلاتور خارجی خودکار دسته بندی میشود.
موقع بهره از دستگاه دفیبریلاتور خارجی خودکار، الکترود دستگاه را روي سینه شخص قرار داده و سیستم را روشن کنید. به این ترتیب دستگاه، سیگنالهاي ECG را از طریق الکترودهاي قابل دسترس کسب میکند و پس از تفسیر آن در هنگام مقتضی، بیمار را از احتیاج به اعمال دفیبریلاسیون با خبر میکند تا شخص عملیات شوك را شروع نماید.
در دستگاه الکتروشوک خارجی خودکار یا AED، زمانی که الکترودهاي دستگاه را روي سینه شخص قرار میدهید، دستگاه سیگنالهاي ECG را از طریق الکترودها کسب کرده و بعد معین میکند که آیا احتیاج به شوك می باشد یا خیر. این دستگاه در صورت لازم به شکل خودکار کار شارژ و دشارژ را انجام میدهد.
مزیت های دستگاه AED به الکتروشوک دستی
- سرعت اجرای کار
-
شیوه ای ایمنتر و موثرتر
- بهره راحت بدون دخالت شخص
موقع بهره از AED به نکته های زیر توجه کنید:
- اگر قفسه سینه شخص پر مو بود حتما موها را شیو نمایید.
- اطرافیان با بیمار برخوردی نداشته باشند.
- مواظب باشید که با شخص و سطح فلزی و تخت فلزی برخوردی نداشته باشید.
- از پدهای مناسب با سن و ابعاد بیمار استفاده نمایید.
بخش های تشکیل دهنده الکتروشوک
- کابلبرق: برای متصل کردن دستگاه به برق و فراهم کردن انرژی الکتریکی و شارژ باتریهای دستگاه کاربرد دارد.
- پروب ثبت ECG: به سوی ثبت همزمان سیگنال های قلبی و شناسایی بازگشت قلب و جه سینکرون کردن شوک، از این پروبها بهره گیری میشود. با توجه به اینکه شوک الکتریکی انجام شده به بیمار، برای تقویت کنندههای ECG دستگاه مشکل بوده و سبب خراب شدن آنها میشود، بایستی حتما از یک مدار محافظ بهره گیری نمود. الکترودهای کاربرده شده در اغلب دستگاههای الکتروشوک از گونه چس لید هستند.
- باتری: معمولا در الکتروشوکها یکی از دو مدل باتری زیر بهکار میرود:
- باتری نیکل کادمیوم NI-Cd
- باتری سرب اسید SLA بخش های شکل دهنده الکتروشوک
- الکترود
- منبع تغذیه
- صفحه نمایش: با توجه به گونه دستگاه میتواند اطلاعات مختلفی را نشان دهد، مثل:
- انرژی گزینش شده برای اجرا
- تعداد ضربان قلب
- سیگنال قلبی شخص
- شرایط پروبهای اعمال شوک
- شرایط خازن دستگاه از نظر شارژ یا دشارژ بودن
چطور از دستگاه دفيبريلاتور استفاده نماییم؟
- اول سلکتور اصلی دستگاه را روی DEFIB قرار دهید. در این شرایط روی صفحه مانیتور میزان عددی ۱۲۰ ژول در حالت بای فیزیک پدیدار خواهد شد.
- میزان انرژی لازم را با دکمه ENERGY SELECT گزینش نمایید.
- پدالها را از روی دستگاه بردارید و کمی ژل روی آن بزنید. دقت کنید ژل بیش از حد نباشد و به دیوارههای کناری پدالها خورده نشود.
- بعد پدالی که کلمه Sternum روی آن نوشته شده به روی سینه بیمار در سمت راست، حدودا زیر ترقوه و پدالی که کلمه APEX روی آن نوشته شده در چپترین سمت پستان بیمار قرار دهید.
درباره کرج طب
کرج طب «KarajMed» یک مرکز فنی است که فعالیت خود را از سال 1388 بهصورت حرفهای در زمینه ارائه خدمات فنی در حوزه تجهیزات پزشکی را آغاز کرده است. کرج طب تا به امروز توانسته است در عمل به فعالیت خود به شکل کارآمد عمل کند. به طوریکه پس از گذشت بیش از دو دهه از فعالیت حرفهای، همچنان در زمینه ارائه خدمات فنی تجهیزات پزشکی فعال بوده و از دانش روز تعمیرات و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بهره میگیرد. البته کرج طب خود عرضه کننده برخی از تجهیزات پزشکی موردنیاز در جهت تعمیرات این دستگاهها است. این موضوع سبب میشود تا کرج طب بهعنوان یکی از گزینههای اصلی در تعمیرات وسایل پزشکی شناخته شود.
کرج طب یک شرکت فنی است، بنابراین خدمات گستردهای دارد. به طوریکه این مرکز میتواند خدمات خود در کلیه زمینههای زیر را ارائه کند:
- تعمیرات اکسیژنساز
- تعمیرات فشارسنج
- تعمیرات اتوکلاو
- تعمیرات ECG
- تعمیرات الکتروشوک
- تعمیرات بخور سرد و بخور گرم
هر نوع وسیله پزشکی که در محیط درمانگاه، بیمارستان، مراکز بهداشتی یا حتی در خانه استفاده میشود، توسط تکنسینهای دانش آموختهی فنی در کرج طب قابل بررسی و تعمیر هستند. وسایلی همچون فشارسنجها، بخورهای سرد و گرم، اکسیژنسازها و بسیاری از لوازم دیگر هم در محیطهای درمانی و هم در منازل مورد استفاده قرار میگیرند. هریک از این وسایل در اثر استفاده مکرر یا طولانیمدت ممکن است با اختلال روبهرو شوند یا یکی از قطعات آنها دچار سوختگی شود. در این صورت میتوان از طریق شمارههای تماس 02632248230 یا قسمت تماس با ما با کارشناسان کرج طب ارتباط گرفته و برای تعمیر وسیله خود هماهنگیهای لازم را انجام دهید.
-
تعمیرات اتوکلاو در کرج
-
تعمیرات اکسیژن ساز
-
تعمیرات دستگاه فشار سنج
-
تعمیرات میکروسکوپ
-
تعمیرات رطوبت سنج